Илон Мъск обича да се шегува и да засяга горещи теми, използвайки коментарите да прибави още интересна информация към познанията си. В една подобна дискусия Мъск заявява, че човек може да „побере ДНК последователностите на всички хора, които живеят днес, в доста малка система за съхранение на данни“. Тази спекулация е доста стряскаща, но според главния редактор на MIT Technology Review Антонио Регаладо, който се е ангажирал с Мъск по въпроса, размерът на съхранение на един човешки геном може да се окаже около 100 гигабайта. Мъск задълба по темата, заявявайки, че „човек може просто да има няколко референтни човешки генома и просто да кодира всеки индивид с делта на компресия без загуби!“.

Всичко това напомни, че в началото на 2000-те учените от проекта Human Genome Project обявиха пробив: те бяха секвенирали пълния човешки референтен геном - научно начинание, оприличавано по това време на кацането на астронавти на Луната.

Въпреки че референтният геном е поставен под въпрос напоследък, като учените добавят повече от два милиона допълнителни варианта, все още не отнема много място, за да се съхранява цялата последователност на традиционен компютър.

Разбира се, събирането на ДНК последователностите на всички живи хора, които населяват Земята, може да завърши с катастрофа с неуловими размери, ако тези данни някога попаднат в грешни ръце или бъдат използвани за лоши цели.

Да се надяваме, че цялата тази хипотеза ще се ограничи до проявата на една наистина полезна дискусия, а и защо не и сценарий на филм. Но дотам, нали?

Снимки: Unsplash

Виж още: Китайци създадоха план да свалят сателитите на Илон Мъск