Нов проект на НАСА позволява на потребителите на Instagram да се запознаят с чудесата на Вселената, видени от рентгеновата обсерватория "Чандра" и други космически телескопи. Това е филтър за разширена реалност (AR), наречен Instagram experience, който заснема изумително красиви небесни тела и ги поставя непосредствено до вас във фотоапарата.

Това включва отломки от звезди, които са били унищожени при масивни експлозии на свръхнови, и плътни облаци от космически газ и прах, където активно се създават звезди. Филтърът за разширена реалност е добавен в Instagram, за да помогне за отбелязването на 25-ата годишнина на "Чандра" - водещия рентгенов космически телескоп на НАСА, който стартира на 23 юли 1999 г.

За да използвате изживяването с "Чандра" в Instagram, потърсете акаунта NASAChandraXray. Изберете опциите за ефекти (раздела, който прилича на три четирилъчеви звезди) и изберете желаната от вас опция. След това можете да запазите ефекта в камерата си и да го приложите към историите си или да изберете бутона "Опитай" за незабавен достъп.

Изживяването в Instagram е генерирано с помощта на 3D модели, създадени на базата на данни от "Чандра" и наблюдения от други телескопи. Необходимо е било и малко математическо моделиране, за да се фокусират тези космически музи.

Такова 3D моделиране на обекти, които обикновено се разглеждат като 2D проекции върху небесната сфера над Земята, стана възможно едва през последните години благодарение на нови инструменти и техники. Това доведе до взрив в усъвършенстването на 3D моделите на далечни небесни тела, базирани на данни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако използвате някои от тези пароли, незабавно ги променете

 

Тагове: