SpaceX успешно изведе в орбита комуникационен сателит на оператора EchoStar. Операцията е станала с една от ракетите Falcon 9 рано тази сутрин.

Наречен EchoStar XXIII, в момента сателитът вече е в околоземна орбита и осигурява услуги за Бразилия. Първоначално изстрелването трябваше да стане във вторник, но силни ветрове го отложиха.

За разлика от повечето подобни изстрелвания на SpaceX този път не се прибегна да повторно приземяване на ракетата. Това е така, защото EchoStar XXIII е доста тежък и трябва да се изведе на над 30 000 километра над Земята. Това означава, че Falcon 9 се нуждае от доста гориво и след като приключи мисията си успешно, няма да ѝ остане достатъчно за повторно пътуване и кацане, пише The Verge.

Според плановете на Мъск бъдещите мисии на SpaceX вече ще се осъществяват с по-мощната ракета Falcon Heavy, която на практика има силата на три Falcon 9 взети заедно. Компанията работи и по ъпгрейд на Falcon 9, който пък ще се нарича Block 5. Той ще има по-добра производителност и ще може по-лесно да се използва за повторни изстрелвания.

Тагове: