Отпадъците, които попадат в световния океан, са наистина сериозен проблем. Ново проучване показа, че някои реки също са значително замърсени, но не от типа боклук, който бихте очаквали. Любопитен пример е река Сарно в Италия, през която ежедневно минават 15 грама кокаин.

Местни учени проведоха редица експерименти с живеещи в реката змиорки, за да изследват ефектите на необичайното замърсяване върху водните животни. Резултатите са притеснителни — змиорките биват повлияни негативно от наркотика и то по начини, които могат да доведат до значителни промени в популацията им. Излагането на вода с разтворен кокаин е довело до трайно и прогресивно удебеляване на кожата на змиорките и засилване на мускулатурата в храносмилателната им система. Макар да звучат като положителни ефекти, и двете са доста сериозни състояния.

Удебеляването на кожата е особено вредно, тъй като тя се използва за предпазване от естествени врагове и откриване на сексуален партньор. Що се отнася до храносмилателната система, тя е програмирана да деградира естествено след размножителния период. В резултат на това животното спира да се храни и умира. Засилването на мускулатурата на червата означава промяна в хранителните навици и жизнения цикъл на змиорките.