В миналото сме виждали лекари да използват AI софтуер за откриване на мозъчни тумори, бъбречни заболявания и различни видове рак. Сега изследователи от IBM и Michael J. Fox Foundation (MJFF) твърдят, че са разработили програма, която може да предскаже как ще напредват симптомите на пациент с болестта на Паркинсон както по отношение на времето, така и по отношение на тежестта. В списанието The Lancet Digital Health те твърдят, че софтуерът може да промени начина, по който лекарите помагат на пациентите да управляват симптомите си, като им позволяват по-добре да предскажат как ще прогресира болестта.

„Нашата цел е да използваме AI за подпомагане на управлението на лечението на пациентите и проектирането на клинични изпитвания. Тези цели са важни, защото въпреки разпространението на Паркинсон пациентите изпитват уникално разнообразие от двигателни и немоторни симптоми“, каза IBM.

Пробивът не би бил възможен без инициативата за прогресивни маркери на Паркинсон - проучване, спонсорирано от фондацията на актьора Майкъл Дж. Фокс. IBM описва набора от данни, който включва информация за повече от 1400 индивида, като „най-големия и най-силен обем от данни за пациенти с Паркинсон до момента“ и казва, че е позволил на неговия AI алгоритъм да очертае сложни модели на симптоми и прогресия.

Смята се, че болестта на Паркинсон засяга повече от 6 милиона души в световен мащаб и понастоящем няма известно лечение за нея. IBM Research и MJFF планират да продължат да работят по модела AI. В бъдеще те се надяват да подобрят предоставянето на по-подробни характеристики на различните етапи на заболяването.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера