Учени създадоха специална материя, която може да предотврати действието на химически оръжия и така да спаси човешки животи. Уникалната тъкан предпазва човека от химически токсини, които иначе са предназначени да влязат в контакт с кожата му.

Използвайки метално-органична плетка, тя практически извършва магия, предотвратявайки иначе сигурно излагане с изключително опасни последици.

Химическо оръжие се наричат различни отровни химически вещества, използвани като оръжие с цел да се убие, нарани или направи по друг начин врагът неспособен да воюва. Тъй като химическото оръжие обикновено е предназначено да въздейства върху голям брой хора и трудно се поддава на контрол, то се счита за оръжие за масово унищожение. От дълго време учените се опитваха да открият потенциално решение за неутрализиране на тези оръжия.

Новата плетка е базирана на химическия елемент цирконий и може да неутрализира отровните токсини и дори да ги унищожава напълно. Обикновено тази метално-органична плетка е нестабилна, но сега учените са успели да я възпроизвеждат директно в тъкан (в случая вид полипропилен). Първите тестове са успешни и сега остава надеждата, че тази тъкан може да се използва за изработка на костюми, които да се носят в опасни зони на конфликти със заплаха от химическа атака.

Тагове: