Тази седмица се появи ново изследване за характера на климата, според което смъртоносните горещи вълни ще стават все по-чести в бъдеще. От проучването е установено, че в момента около 30 на сто от света преживява животозастрашаващи топлинни аномалии поне 20 дни годишно. Но ако емисиите на парникови газове продължават да растат, този брой може да скочи от 74 процента до 2100!

Изследователи от университета на Хавай в Маноа са прегледали рецензирани статии, публикувани между 1980 и 2014 г., и са намерили над 900, които включват данни за случаи на смъртоносни горещини. Като цяло има почти 800 случая на смъртоносни топлинни вълни, срещащи се в 36 държави. Сред тях са горещините от 2003 година, които доведоха до близо 5000 смъртни случая в Париж, и горещините от 2010 г., при които загинаха над 10 000 души в Москва.

Учените са анализирали тези събития, за да определят праговете на температурите и влажността и кога те стават смъртоносни. Те прилагат тази информация към текущите данни за климата, за да изчислят каква част от населението преживява смъртоносна топлинна вълна и да прогнозират, какво ще се случи в бъдеще.

Резултатите подчертават необходимостта да се намалят емисиите от парникови газове. Един от начините е правителствата рязко да ускорят прехода към електрически превозни средства, стимулирайки хората с различни данъчни облекчения.