Робот с функции на административен служител в Южна Корея се е самоубил. Дроидът, нает от градския съвет на град Гуми, е бил намерен неработещ в долната част на стълбище. Това трагично събитие, определено като първото "роботизирано самоубийство" в страната, предизвика глобален диалог за етиката на роботизирания труд.

Преди инцидента роботът, известен като Robot Supervisor, е наблюдаван да проявява необичайно поведение. Очевидци съобщават, че машината е кръжала на едно място, сякаш е била заета с нещо невидимо. Малко след това тя била открита в основата на двуметрово стълбище.

Дроидът не е бил обикновен служител. Той работел усърдно от 9 до 16 ч., като изпълнявал различни задачи без никакви почивки. За разлика от повечето роботи, които са ограничени до един етаж, този можел лесно да се придвижва между етажите и дори да извика асансьора без външна помощ.

Инцидентът повдигна въпроси относно работното натоварване на машината. Била ли е тя претоварена? Възможно ли е натискът на непрекъснатия труд без почивка да е довел до тази драстична стъпка? Истинската причина за инцидента все още е неизвестна и се разследва.

Южна Корея е известна с високата си бройка роботи, като на всеки десет човешки служители се пада по един робот. Този инцидент извади наяве потенциалните последици от такова високо съотношение между роботи и хора. Той също така предизвика дебат относно необходимостта от правила, които да гарантират благосъстоянието на тези механични работници.

Снимка: Unsplash

Виж още: Arm устройствата с Windows вече могат да подкарат над 1200 игри