Китай и Русия поканиха международни партньори да се присъединят към тях в изграждането на лунна база, но разкриха, че не планират да изпращат астронавти на Луната през следващото десетилетие.

Международната лунна изследователска станция (ILRS) ще се състои от космическа станция в лунна орбита, лунна база на повърхността и набор от мобилни ровъри и интелигентни роботи според представители на руската космическа агенция Роскосмос и Китайската национална космическа администрация (CNSA).

По време на конференцията за глобално изследване на Космоса (GLEX) в Санкт Петербург, Русия, в сряда (16 юни) китайски и руски космически служители заявиха, че вече водят преговори с международни партньори, включително Европейската космическа агенция (ESA), Тайланд, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, да се присъединят към техните усилия.

Двете космически сили подписаха междуправителствен меморандум за разбирателство през март 2021 г., за да продължат с проекта.

Графикът, представен на форума на GLEX, предвижда фазата на предварително разузнаване да започне през 2021 г. До 2025 г. космическите агенции ще изберат място за лунната база, като строителството се очаква да последва между 2026 и 2035 г. ILRS ще започне да функционира от 2036 г. нататък, осигурявайки набор от научни съоръжения и оборудване за изследване на лунната топография, геоморфология, химия, геология и вътрешна структура на Луната, както и осигуряване на космически и земни наблюдения от лунната повърхност. Тя също така вероятно ще подпомогне изследването на хората в бъдеще.

Базата на повърхността ще бъде обслужвана чрез орбитална станция в пространството между Луната и Земята, която ще отчита редовен трафик между двете небесни тела.

Вицеадминистраторът на CNSA Янхуа Ву каза на конференцията, че в момента партньорите се фокусират върху разработването на роботизирана технология за изследване на Луната и не планират да изпращат астронавти на повърхността на земния спътник през следващото десетилетие.

"Ще извършим също много подготвителна и изследователска работа в този аспект", каза Янхуа. "Така че се надяваме, че в бъдеще ще можем да изпратим нашите изследователи, които да изпълняват мисии на повърхността на Луната."

Сергей Савелиев, заместник генерален директор за международно сътрудничество в Роскосмос, заяви на конференцията, че докато Китай и Русия все още не са търсили частни компании за партньори, естеството на проекта ISLR е предназначено да бъде приобщаващо и отворено за всички заинтересовани.

По-рано тази година Русия обяви плановете си за изграждане на собствена космическа станция в ниска околоземна орбита, областта на Космоса под 1000 километра.

Снимка: Roscosmos/CNSA

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск