Съединените щати отстъпиха лидерството си в една ключова категория на науката и техниката - броя на суперкомпютрите.

След като години наред Китай стоеше на върха на класацията с 500-те най-бързи суперкомпютъра, сега страната вече доминира и в общото подреждане, изтласквайки САЩ на второ място, пише CNET.

Преди шест месеца САЩ уверено оглавяваха списъка, разполагайки на територията си със 159 суперкомпютъра. За последната половина година китайската страна задмина американската, която дори е намалила броя на своите супермашини.

Освен това Китай притежава двата най-мощни суперкомпютъра в Топ 500. Единият от тях е инсталиран в Националния център за суперкомпютри в град Уси и може да извършва 1 квадрилион изчислителни операции в секунда, а другият, чиято мощност е около 3 пъти по-малка, се намира в Националния център за суперкомпютри в Гуанчжоу.

Суперкомпютрите работят с хиляди процесори, те извършват числено моделиране и обработка на голям брой данни в реално време. Сред тях са прогнозиране на времето и климата, моделиране на ядрени изпитания, проектиране на самолети и изучаване на космическото пространство.