Сателитът, който ще подпомогне лунната сонда Chang'e-4, която се очаква да достигне далечната страна на Луната в края на годината, е влязъл в планираната орбита, съобщи Китайската национална космическа администрация (CNSA).

"Сателитът е първият комуникационен спътник в света, опериращ в тази орбита, и ще постави основата за Chang'e-4", каза Джан Хонгтай, президент на Китайската академия за космически технологии (CAST).

Сателитът е предшественик на двойката сонда и луноход Chang'e-4, които ще се опитат да кацнат в околността на кратера Фон Карман на южния полюс на далечна страна на Луната през ноември или декември. Подобна мисия не е опитвана никога преди. Тъй като лунната далечна страна никога не е обърната към Земята поради орбиталния период на Луната, се изисква допълнителен сателит, за да се улесни комуникацията със Земята.

Докато е в орбита, сателитът може да види както Земята, така и далечната страна на Луната. Той може да остане в орбита за дълго време, поради сравнително ниското си използване на гориво, тъй като гравитацията на Земята и Луната балансира орбиталното му движение. За да се създаде комуникационна връзка между Земята и планираната лунна сонда Chang'e-4, космическите инженери трябва да поддържат сателита стабилен и да контролират височината, ъгъла и скоростта му с висока точност.

Със своята специфична среда и сложна геоложка история далечната страна на Луната е притегателно място за научно и космическо проучване. Басейнът Айткен на лунния южен полюс е избран за място за кацане на Chang'e-4, защото се смята, че регионът има голям изследователски потенциал. Кацането и пускането на роувъра изискват сателит за предаване на сигнали. Създаването на комуникационна връзка е от съществено значение за успеха на мисията Chang'e-4.

Тагове: