Като се има предвид времето в Обединеното кралство - тази облачна, мъглива и дъждовна страна, - Островът не изглежда като най-доброто място за стартиране на бизнес, който се върти около слънчевата енергия. Но това е мястото, където създателят на най-продаваната електрическа кола в света току-що започна да продава Nissan Energy Solar - схема, която оборудва клиентите с монтирани на покрива панели и батерия за съхранение на част от електричеството, което генерират.

Ако карат Leaf или електрическия ван Nissan e-NV200, клиентите могат да съчетаят целия процес и да стигнат до Шотландия, Уелс или до всяка точка на страната.

Въпреки съмнителното време слънчевата енергия работи добре във Великобритания. Панелите могат да направят това дори при непряка слънчева светлина, а относително северната позиция на страната осигурява 16 часа слънце през деня през лятото. Близо един милион души вече използват слънчеви панели според Nissan. Добавянето на нови батерии ще им помогне да останат захранвани дори когато времето се промени.

"Това позволява на собствениците на жилища в Обединеното кралство да реализират значителни икономии на сметките си за електричество в домакинствата и да станат лидери за устойчивостта и екологичните технологии", казва Гарет Дънсмор, директор на електрическите автомобили за Nissan Europe.

Ако това звучи познато, то се дължи на факта, че Nissan върви по петите на Tesla. Десет години след като изпълнителният директор Илон Мъск заяви, че иска да предложи варианти за производство на електроенергия с нулеви емисии, Tesla придоби Solar City. Сега клиентите ѝ могат да си купят цял ​​комплект с чиста енергия: панели за покриви, батерия за дома на Powerwall и, разбира се, кола. Tesla също така създаде елегантен дизайн за слънчеви панели, които приличат на нормален покрив.

Nissan казва, че системата "всичко в едно" ще започне от 5200 долара за шест соларни панела, или 10 300 долара за панели и една батерия с 4 кВт, включително инсталация.