Един ден в нетолкова далечното бъдеще, особено ако Илън Мъск смята да лети трайно в Космоса, хора ще населяват Червената планета. Въпреки че ще можем да вземем с нас ресурси от нашата планета, би било добре да можем и да използваме местната почва за отглеждане на култури. И това не е просто пожелание в сферата на хипотезата.

Екип от холандски учени са отгледали култури в почва, сходна с тази на Червената планета. И са доказали, че зеленчуците са годни и напълно безопасни за консумация от хора, твърди IFL Science.

Учените обявиха, че от общо десетте култури, отгледани на почва, симулираща условията на Марс, в най-малко четири не са открити „никакви опасни“ нива на токсични елементи. Това са репички, грах, ръж и домати и те са напълно годни за консумация.

„Наистина можем да ядем репичките, граха, ръжта и доматите и съм много любопитен какъв вкус ще имат“, пише във Facebook екологът д-р Вигер Вамелинк, който оглавява проекта.

Изследователите потвърждават, че четирите култури не съдържат опасни за човешкото здраве количества тежки метали. Освен това според предварителния анализ концентрацията на някои тежки метали е дори по-ниска, отколкото при културите, отглеждани в обикновени почвени смеси.
Резултатите са многообещаващи според учените, които добавят, че тестовете на останалите култури все още не са извършени.

Виж още: Марсоходът Curiosity ще се опита да вземе течни проби вода от повърхността на Марс