Китай приключи със строителството на най-големия радиотелескоп в света в Pingtang County, югозападно от провинция Гуейджоу. Телескопът, наричан още FAST (от Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), беше построен само в рамките на 5 години, а цената, която плати Китай за него, е 180 милиона долара. Първоначалните планове и избирането на местоположението за FAST стартираха още през 1994 г. Телескопът има огромен рефлектор, състоящ се от 4450 панела, което се равнява на площта на 30 футболни игрища.

Той ще започне да функционира през септември и ще се използва за търсене на извънземен живот. През следващите две до три години телескопът ще се коригира и настройва, за да се извлече максимумът от него. След това той ще стане достъпен за изследователи по целия свят.

Според Синхуа FAST ще помогне в откриването на пулсарите, гравитационните вълни и в крайна сметка аминокиселините, които биха потвърдили живота на други планети.

За да се осигури пълна „радио тишина“ в радиус от пет километра около FAST, ще бъдат изселени повече от 9000 души от района.

 

Източник: The NextWeb

 

Прочетете и това: Netflix възражда научнофантастичната класика Lost in Space през 2018 г.