Изминалата година е била добра за роботиката.

Само в Северна Америка отделните компании са поръчали цели 35 000 робота през 2016 г., което е увеличение с десет процента спрямо 2015 г., показват данните от доклад на Robotic Industries Association. Увеличили са се не само бройките, но и стойността на поръчките и за роботизираните машини са платени рекордните 1.9 милиарда долара, което побеждава предното постижение от 1.8 милиарда, отчетено през 2015 г.

"До момента не сме виждали подобен интерес", признава шефът на Robotic Industries Association Джеф Бърнстин пред Venture Beat.

Голямата част от роботите - около 20 000 - са отишли за нуждите на автомобилната индустрия, която е основен двигател на търсенето. Хранително-вкусовата промишленост и потребителската електроника са на следващо място в списъка, следвани от медицината. Според Robotic Industries Association причината за бума се крие в спада на цените на роботите в съчетание с все по-голямата нужда на компаниите да повишат темповете на производство. В глобален мащаб най-големият потребител на роботи е Китай, където са закупени 69 000 робота. В Япония са взети още 35 000 автоматизирани машини, голям интерес има и в Южна Корея.

Усилията на учените и инженерите вече са насочени все по-сериозно към пълна автоматизация на транспорта - от създаването на колите до тяхното самоуправление. Наскоро швейцарски експерти успяха да накарат превозните средства да комуникират по-често както помежду си, така и с останалите не-умни участници в движението. Целта, разбира се, е да се избегнат инциденти и други неприятни изненади.

Виж още: В Холандия строят многоетажни сгради само от дърво