Готови ли сте да се возите, когато зад волана стои не човек, а компютър, питa Engadget? За да направят автономните коли по-безопасни, учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, искат да накарат превозните средства да комуникират по-често както помежду си, така и с останалите не-умни участници в движението. Целта, разбира се, е да се избегнат инциденти и други неприятни изненади.

Учените успяват да свържат три превозни средства, сред които един роботизиран камион и една съвсем обикновена кола, така че те да функционират като обща единица на пътя. Работейки като екип и използвайки сензорите помежду си, машините успяват да предугадят собствените си маневри и да извършват различни движения и престроявания без проблем.

Схемата на швейцарците позволява група коли да пътуват като конвой, но без определен водач. Вместо това те общуват едни с други, споделяйки GPS, лазерни сензори, видеокамери и др. по Wi-Fi връзка. Така всяка кола успява да се възползва от "очите" на останалите, за да предвижда опасни ситуации и да координира движенията си.

Въпреки че три коли не са кой знае колко много, подобна стъпка се прави за пръв път в реални условия и дава надежда за по-сигурни автономни пътувания.

Вижте още: Илон Мъск започва тунела под Лос Анджелис за облекчаване на трафика