Любопитна новина твърди, че компанията, която притежава правата върху „Властелинът на пръстените“, предприема действия срещу компания за извозване на отпадъци в района на Лондон, наречена „Властелинът на контейнерите“ (Lord of the Bins).

BBC съобщава, че компанията за събиране на домашни и офис отпадъци, работеща в Източен и Западен Съсекс, е била информирана от Middle-earth Enterprises, която е категорична, че тя трябва да смени името си. Ник Локууд и Дан Уокър, които притежават Lord of the Bins, казаха, че ще трябва да похарчат хиляди лири, за да стартират отново под друго име.

„Middle-earth Enterprises изпрати искане за спиране на дейността ни и отказ от използване на името, твърдейки, че нарушаваме техните търговски марки“, посочва Локууд, добавяйки, че адвокатите на Middle-earth Enterprises са казали, че потребителите може да вярват, че Lord of the Bins е официално свързан с „Властелинът на пръстените“.

„Но всеки с здрав разум знае, че ние сме напълно отделен и неконкурентен бизнес“, твърди Локууд. Освен това Lord of the Bins е помолена да спре да използва своя слоган „Един пръстен за премахване на всичко“, което на английски звучи като One Ring to Remove It All и е закачка с прочутото описание One Ring to Rule them All.

Локууд е категоричен, че компанията за събиране на отпадъци ще „продължи да предоставя страхотна услуга за нашия град“, независимо как се нарича. Middle-earth Enterprises не са коментирали въпроса.

Всеки може да предложи на Middle-earth Enterprises възможност за лицензиране. Според Middle-earth Enterprises всяко неразрешено използване на „Властелинът на пръстените“ и „Хобитът“, включително техните „места, елементи, герои и събития“ от книгите и филмите, е незаконно.

Докато официалната услуга за управление на отпадъците от „Властелинът на пръстените“ не е официално одобрена, Middle-earth Enterprises има одобрени лицензи за компании за велосипеди, мед и йога. Други одобрени лицензополучатели включват филмово студио New Line и разработчици на видеоигри като EA, Daedalic, North Beach, Standing Stone и др.

Снимка: Unsplash

Виж още: The Lord of the Rings: The Rings of Power постави рекорд за зрители по Amazon Prime