Използвайки комплексен астрономически софтуер, учени успяха да разрешат древна мистерия за космическо явление, което се е случило преди повече от 2500 години, съобщава Tech Radar.

Произведението "Среднощна поема", написано от древногръцката поетеса Сафо в средата на шести век пр.н.е., говори за звезден куп, наречен Плеядите и познат още като Седемте сестри. Сафо изглежда е наблюдавала явлението около полунощ от гръцкия остров Лесбос, но до днес астрономите не бяха напълно сигурни какво точно е видяла поетесата, за да го опише в творбата си, както и кога се е случило то.

Целта на учените била да определят най-ранната дата, когато Плеядите са залязвали в полунощ или по-рано, както и най-късната дата, в която купът можел да се наблюдава. Екипът астрономи от Университета на Тексас използвали програмата Starry Night 7.3, с която била идентифицирана най-ранната дата, когато Плеядите са в зоната на видимост в полунощ местно време. Цифровата система за планетариуми Digistar 5 е позволила да се възстанови картината на небето, която е вдъхновила Сафо. Според исторически сведения "Среднощна поема" е написана отпреди повече от 2500 години. Сега учените са в състояние да определят с доста голяма точност, че събитието е наблюдавано в късната зима или ранната пролет - периода от 25 януари до 31 март 570 г. пр.н.е.

Самите Плеяди са разсеян звезден куп, тоест това са звезди на приблизително една възраст, образувани от гигантски молекулярен облак. За астрономите те са интересни с това, че се състоят от множество горещи, ярки и млади звезди, по които е удобно да се изучават ранните стадии на звездната еволюция.

Виж още: Ученик откри изгубен град на маите чрез сателитни снимки от Google Earth