За да набере скорост за преминаването си през Слънчевата система, един космически кораб се движи между Земята и Луната. Европейската космическа агенция публикува видеоклип с времеви интервал на това начинание, което е част от траекторията за придвижване на космическия кораб Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) до Юпитер.

„Увеличете звука, настанете се удобно и се насладете на прелитането на #ESAJuice покрай Луната и Земята в целия му блясък“, написа космическата агенция онлайн.

По време на първото по рода си прелитане между Луната и Земята космическият апарат успешно използва гравитацията на големите обекти, за да се насочи към Венера, където ще пристигне за ново прелитане и изстрелване през 2025 г. След това апаратът ще прелети покрай Земята още два пъти, докато се измъкне към далечната ледена Слънчева система. Очаква се Juice да пристигне на Юпитер през 2031 г., където ще прелети покрай 35 от ледените спътници на газовия гигант.

Можете да се насладите на видеото тук. Ще забележите космическия апарат с неговите антени и инструменти на преден план в гледката към Луната и Земята.

Космическият апарат Juice разполага с два големи кръстосани слънчеви панела, които са най-големите, създавани някога за междупланетна мисия, обяснява ЕКА. Това е така, защото слънчевата радиация на далечния Юпитер, който се намира средно на 778 милиона километра от Слънцето, е 25 пъти по-слаба, отколкото на нашата планета.

„Това прави Juice най-голямата „слънчева електроцентрала“ в Слънчевата система“, пише ESA. Тя е широка цели 21.7 метра.

Снимка: Unsplash/ESA, Juice, JMC

Виж още: Смартфонът без бутони на Xiaomi ще се появи през следващата година