Да бъдеш космонавт е много готино, стига да нямаш нищо против да ядеш храна от тубички, тъй като традиционните хранителни продукти нямат необходимата издръжливост за дълъг живот в Космоса. За щастие дните на хранителните добавки на борда на международната космическа станция скоро могат да останат в миналото благодарение на иновативната хладилна система Freezer Refrigerator Incubator Device for Galley and Experimentation (aka FRIDGE), изработена от университета на Колорадо.

Въпреки помпозното име устройството всъщност е съвсем компактно и не е по-голямо от обикновена микровълнова печка. Важното обаче е, че в космическия хладилник няма никакви въртящи се части или вентилатори, което минимизира опасността от повреда. Нормалният хладилник на земята отделя топлина отзад, но това е недопустимо на борда на МКС, защото топлият въздух не се издига нагоре в условията на микрогравитация. Вместо това той остава статичен и може да причини прегряване, ето защо хладилникът се свързва директно със системата за водно охлаждане на станцията, където ще се отделя топлината.

За момента NASA е поръчала общо осем такива хладилника. Два от тях пътуват към МКС на борда на товарната капсула Sygnus NG-14 и ще бъдат запазени само за храна – както малотрайни продукти, доставени от Земята, така и свежа продукция, отглеждана на станцията – и лекарства.

Останалите ще се използват за охлаждане на чувствителни на температура материали.

Снимка: NASA

Виж още: Бъг в зарядните на Tesla в Европа позволява на конкуренцията да ги ползва безплатно