Погрешно обаждане може да се случи навсякъде, дори и в околоземна орбита. Както се оказва, Международната космическа станция също не е защитена от объркани обаждания и холандският космонавт Андре Куйперс признава, че по погрешка е набрал американския номер за спешни случаи 911 от орбита.

Опитвайки да избере друг номер, като натиска 9 за сателитна комуникация и след това 011 за международна линия, той пропуснал една важна цифра, активирайки аларма в космическия център на NASA в Хюстън. На следващия ден 60-годишният космонавт получил имейл съобщение с въпроса дали е звънял на 911.

Космонавтите на борда на МКС използват комбинация от сателити и IP телефония, с която могат да избират лесно номера на Земята, при това с доста добра връзка. Станцията дори има собствен телефонен код от щата Тексас. Когато са в орбита, космонавтите използват връзката не само за да се обаждат у дома, но и за да гледат филми и четат е-книги.

Куйперс не е единственият космонавт с подобна забавна грешка. През 2015 г. англичанинът Тим Пийк направи забавно признание в Twitter.

„Искам да се извиня на дамата, на която по погрешка звъннах току-що с въпроса „Земята ли е?“. Не беше шега, просто грешен номер“, написа той.