Въпреки че славните дни на мащабните космически проекти от епохата на Студената война са отминали, Русия възнамерява да продължи своите мисии до Марс и Луната, този път в сътрудничество с Европейската космическа агенция.

"Последното десетилетие бе наистина много трудно за нас", казва директорът на Института за космически изследвания в Москва Лев Зелений.

Той визира провала на сондата Фобос-грунт, която бе изстреляна на 9 ноември 2011 година, но горната степен не се активира, сондата остана в ниска околоземна орбита и на 15 януари 2012 г. изгоря в атмосферата над Тихия океан.

"Сега обаче космическата ни програма навлиза в нов етап за пръв път от цяло десетилетие".

През март руската ракета "Протон" трябва да сложи началото на първата от двете планирани съвместни мисии в рамките на програмата ExoMars, която Русия провежда заедно с Европейската космическа агенция. Мнозина в Москва се надяват, че това ще бъде завръщането на Русия към нейните славни дни на космическите изследвания. Надеждите са големи и Институтът за космически изследвания дори е възобновил своите разговори с американски научни партньори относно дългосрочната стратегия за кацане на Венера, която е в застой заради украинската криза.

"Учените от дълго време се вълнуват от подобно сътрудничество, а сега най-накрая то е подкрепено от Роскосмос и NASA", разказва Зелений.

Междувременно Русия се надява да изпрати нова мисия на Луната до 2019 г., която да изследва южната ѝ част. Наречена Луна-25, това ще бъде първата подобна мисия след Луна-24 от 1976 г.

Виж още: 3 неща, които научихме от "Филе" и "Розета" за кометите

Тагове: