Късно снощи от космодрума в Кейп Канавъръл бе изстреляна ракетата Atlas V, която носи на борда снабдителната капсула Cygnus за нуждите на Международната космическа станция. Освен храна и оборудване, в комплекта има и 3D принтер и съответните допълнителни инструменти, които да позволят на космонавтите да пристъпят към триизмерно принтиране на борда на станцията.

"Ако имаме свободата да избираме за какво да използваме принтера съм сигурен, че можем да бъдем доста креативни", казва командирът на станцията Тим Копра.

Принтерът функционира като нагрява пластмаса, метал и други материали, разполагайки ги в поредица от слоеве един върху друг, за да се формира триизмерен обект.

Cygnus е една от двете снабдителни капсули, които се използват за доставки на разположената на повече от 300 километра над Земята космическа станция. Освен 3D принтера, капсулата носи още телескоп за химически анализ на прелитащите наоколо метеорити и джаджа, която ще се използва в експерименти за това как се прикрепят неща в условията на микрогравитация.

Виж още: NASA ще запали голям огън в Космоса