Отдавна се смята, че изкуственият интелект е част от настоящето и бъдещето, а сега намира още едно приложение в т.нар. живи компютри.

Швейцарският стартъп FinalSpark стартира услуга, с която учените могат да наемат „биокомпютри“, които според тях използват 100 000 пъти по-малко енергия от сегашния хардуер за изкуствен интелект от най-висок клас.

Тези компютърни платформи се създават от лабораторно отгледани клетки, известни като органоиди. Тези органоиди са продукт на синтетичната биология и се предлагат за наемане срещу 500 долара на месец по интернет.

Органоидите са просто синтетично създадени версии на даден орган. В случая на FinalSpark те възпроизвеждат човешкия мозък. Подобно на самия мозък, в тях има допаминови награди и електрическа стимулация, които създават различни пътища.

Както изследователите, така и неспециалистите могат да наблюдават технологията в действие 24 часа в денонощието. Въпреки това има някои особености.

„Предизвикателството е да намерим подходящия начин да накараме невроните да правят това, което искаме от тях“, казва съоснователят Фред Джордан пред Live Science.

Органоидите имат известни ограничения. Към август 2024 г. те могат да издържат около 100 дни, преди да отмрат. Дали тези „миниатюрни мозъци“ някога биха могли да придобият съзнание, засега не е известно, но Джордан говори за необходимите „културни особености“, които да ни помогнат да отговорим на тези етични въпроси“, което означава, че темата само ще продължи да се развива.

Снимка: Unsplash

Виж още: Петилетката за четири: Китай достигна предвидената за 2030 г. цел за чиста енергия