Лазери! Всеки ги обича, всеки ги иска. Но извън няколко нишови приложения те не успяха да оправдаят разрушителния потенциал, който научнофантастични серии като "Междузвездни войни" ни научиха да очакваме. В противовес на този провал обаче компания в Китай твърди, че е произвела "лазерен AK-47", който може да изгаря цели мишени за части от секундата от половин километър разстояние. Но скептицизмът все още е оправдан.

Оръжието, наречено ZKZM-500, се описва от South China Morning Post като с размери и тежест на обикновена пушка, но може да изстрелва стотици изстрели, всеки от които може да причини "незабавна карбонизация" на човешката кожа.

"Болката ще бъде извън капацитета за издръжливост", добавя един от изследователите.

Преди да се ентусиазирате прекомерно, има няколко особености. Първата е простият факт, че оръжието е само описано и не е демонстрирано. Второ, това, което е описано, звучи несъвместимо с физиката.

Лазерното оръжие, способно на истинска вреда, засега се изплъзва от нетърпеливите военни по няколко причини, като никоя от тях не звучи да е била взета предвид и в това изследване. Основно имаме проблем с мощността. Лазерите с относително ниска мощност могат лесно да увредят очите, защото очите ни са сред най-чувствителните оптични инструменти на Земята. Но такъв лазер може да се окаже неспособен дори да спука балон. Това е така, защото унищожението в окото се дължи на претоварване на светлина върху среда, чувствителна към светлина, докато унищожаването на физическо тяло (било то човешко тяло или, да речем, ракета) се дължи на топлина.

Съществуващите мащабни системи за лазерно оръжие, задвижвани от паралелни масиви от батерии, не могат да създадат значителни топлинни щети, освен ако не са насочени към цели за секунди. А силата, необходима да накара човек да се запали незабавно от половин километър, е наистина огромна.

Тагове: