Масивният ледник Туейтс, намиращ се в Западна Антарктида, има достатъчно тежест, за да повиши глобалното морско ниво с повече от 60 сантиметра, ако напълно се срути. И в тревожна тенденция, скорошни изследвания показват, че дългосрочната му стабилност е съмнителна, тъй като ледникът губи все повече и повече лед.

Добавянето на тези сантиметри към глобалното морско ниво би променило бреговата линия. За контекст има около 20 сантиметра покачване на морското равнище от 1900 г. насам: количество, което вече принуждава крайбрежните общности да напуснат домовете си и влошава екологията с наводнения, замърсяване на водата и загуба на местообитания на животни.

Но притеснението е, че Туейтс, понякога наричан „ледник на Страшния съд“ поради ключовата му роля в региона, може да не е единственият ледник, който ще поддаде и пропадне. Ако случайно той се озове в океана, това може да предизвика регионална верижна реакция и постепенно да завлече със себе си други близки ледници, което би означавало няколко метра покачване на морското равнище. Това е така, защото се смята, че ледниците в Западна Антарктида са уязвими към механизъм, наречен нестабилност на морските ледени скали, или MICI, където отдръпващият се лед разкрива все по-високи, нестабилни ледени скали, които се срутват в океана.

Покачването на морското равнище с няколко метра би наводнило много от големите градове в света - включително Шанхай, Ню Йорк, Маями, Токио и Мумбай. Това наводнение също така ще покрие огромни части от земята в крайбрежните региони и до голяма степен ще погълне ниско разположените островни държави като Кирибати, Тувалу и Малдивите. Гигантската ледена скала е приблизително с размерите на Великобритания, като Туейтс вече допринася за около четири процента от глобалното повишаване на морското равнище. От 2000 г. насам ледникът е имал нетна загуба от повече от 1000 милиарда тона лед и това се е увеличавало постоянно през последните три десетилетия. Скоростта на топенето му се е удвоила за 30 години, което означава, че в океана се изхвърля два пъти повече лед, отколкото през 90-те години.

Ледникът Туейтс – най-широкият в света с ширина 180 км, се задържа на мястото си благодарение на леден шелф. Но учените току-що потвърдиха, че той бързо се дестабилизира, като в източния му край има пукнатини, пресичащи повърхността му. Според Ерин Петит, учен от университета в Орегон, той може да се срути в рамките на десет години. Тази мрачна хипотеза подкрепя изследвания, публикувани през 2020 г., които също отбелязват развитието на пукнатини на ледения шелф Tуейтс, като ако леденият шелф на Туейтс се срути, това би означавало началото на края на ледника.

Без своя ледников шелф ледникът Туейтс ще изхвърли целия си лед в океана през следващите десетилетия. Но докато остава несигурността за това, какво точно ще се случи в Западна Антарктида, едно е сигурно – топящият се ледник ще продължи да увеличава глобалното морско равнище за много години напред.

Снимка: NASA

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография