За никого вероятно не е изненада че, ново проучване установи, че много предполагаеми „лекове“ за махмурлука са почти безполезни.

Публикувани в списание Addiction, констатациите на изследователи от Кралския колеж в Лондон и Националния институт за здравни изследвания на Обединеното кралство установиха, че повечето от „доказателствата“, подкрепящи тези предполагаеми лечения, са с „много ниско качество“.

„Като се има предвид продължаващите спекулации в медиите кои лекарства за махмурлук действат или не, въпросът за ефективността на веществата, за които се твърди, че лекуват или предотвратяват махмурлук, изглежда представлява значителен обществен интерес“, каза Емерт Робъртс, учен от Национален институт за здравни изследвания и водещ автор на статията, в съобщение за пресата. „Нашето проучване установи, че доказателствата за тези лекарства за махмурлук са с много ниско качество и има нужда от по-строга оценка.“

Британският изследователски екип направи системен анализ на 21 рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания, предназначени да подкрепят тези така наречени лекарства за махмурлук, които включват сок от корейска круша, екстракт от карамфил и червен женшен. Те откриха шокираща липса на строгост сред опитите, която включваше пълна липса на репликация във всичките 21 експеримента и много случаи на неточни измервания – и по-специално прекомерно разчитане на преживяванията на субектите след приемане на „лековете“.

Друг странен пропуск е, че от 21-те проучвания, анализирани от изследователите, осем от тях са изследвали само мъже, се отбелязва в съобщение за пресата за изследването. Освен това сред тях е имало малка стандартизация – видовете алкохол варират значително, както и това, дали алкохолът или лекарствата за махмурлук са били приемани с храна.

Въпреки че няма нищо смешно в това съмнителни търговци на лекове да вземат трудно спечелените пари на хората и да им продават продукти, които не действат, изследователите поне изглежда имат чувство за хумор.

„Засега“, каза Робъртс, „най-сигурният начин за предотвратяване на симптомите на махмурлук е да се въздържате от алкохол или да пиете умерено“.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Плашещо: все повече хора ще живеят целия си живот в метавселената