Следващата версия на Windows 10 ще поддържа версия на акаунт системата на Microsoft, която няма да разчита на пароли. В случая Microsoft просто ще изпраща код към телефона на съответния потребител, когато той се вписва към някоя от услугите на рендмъндския гигант.

Инициативата е част от голямата цел на Microsoft - “свят без пароли“.

Опцията вече се предлага в Insider билда на Windows 10 под номер 18309. Въпросната ще се предлага на всички потребители от следващата „стабилна“ версия операционна версия, носеща кодовото название 19H1. Разпространението на последната трябва да стартира от април 2019 година.

„Логването“ без необходимостта на парола всъщност стартира още в Insider-ския билд 18305 на Windows 10 Home. Към днешна дата обаче се предлага в Insider билдовете на всички версии на OS-а.

С няколко думи и как работи новата „безпаролова“ система на MS – създавате си Microsoft акаунт без парола и споделяте вашия телефонен номер. Когато се „логнете“ в Windows 10 със споделения телефонен номер, Microsoft изпраща специфичен код, който се вписва в поленцето на login екрана.

След това потребителите могат да си настроят Windows Hello, съответно да използват PIN, вписване с пръстов отпечатък или такова с лице. Тоест никога повече няма да ви се наложи да пишете парола, защото съответният акаунт няма такава.

Няма да се налага и вписването на код всеки път, а само когато се „логвате“ на нова машина.

Разбира се, докато масово не се въведе „убиването на пароли“ и от мнозинството софтуерни разработчици, “свят без пароли“ ще си остане една особено нишова инициатива на Microsoft.

Най-очакваните сериали за 2019 г. (освен финала на Game of Thrones)

---

Пълно филмиране: кинопродукциите, които чакате и които ви очакват през 2019

 

Тагове: