Въпреки че Microsoft продължава да усъвършенства собствения си чатбот Bing Chat, гигантът явно се опитва да попречи на евентуални конкуренти да използват данните за търсене на компанията. Според нов доклад на Bloomberg неназовани източници твърдят, че Microsoft е изпратила предупреждения до две търсачки, които получават данните си от Bing.

В доклада не се посочват конкретни имена, но се казва, че от Microsoft са заявили, че ако прилагането на нейния API за захранване на собствени чатботове продължи, може да се стигне до прекратяване на договорите и преустановяване на поддръжката им за търсене в Bing.

Bing е основният източник на информация за търсачките на Yahoo в продължение на повече от десетилетие. Въпреки това Yahoo все още не е обявила никакви функции за чатботове. Компанията DuckDuckGo, която използва API на Bing за някои от своите данни за търсене, наскоро обяви програмата за генеративен изкуствен интелект DuckAssist. От компанията обаче заявиха, че DuckAssist получава отговорите си от Wikipedia, което може да им позволи да избегнат конфликта с Microsoft.

Neeva е друга услуга за търсене, която получава някои данни от Bing. По-рано през 2023 г. тя обяви NeevaAI, което представлява разширение на браузъра за търсене, което предлага отговори на въпроси.

В изявление, изпратено до Bloomberg, говорител на Microsoft заявява:

"Свързахме се с партньори, които не спазват условията, тъй като продължаваме последователно да прилагаме нашите условия във всички области. Ще продължим да работим директно с тях и да предоставяме всякаква информация, необходима за намиране на път напред".

Откакто Microsoft пусна публичната предварителна версия на Bing Chat през февруари, интересът към Bing като цяло нарасна. Вероятно компанията не иска конкурентите, особено тези, които могат да използват собствените данни на компанията, да отнемат част от интереса към нея.

Снимка: Unsplash

Виж още: Чатботът с изкуствен интелект на Bing всъщност краде потребители от Google