Миналата година бе представен глобален конкурс за 2 милиона долара, наречен Go Fly Prize, с цел да се създаде "лесно за ползване лично летящо устройство". Тези устройства трябваше да бъдат безопасни, тихи, ултра компактни и способни да носят едно лице 20 или повече километра без презареждане. Помислете за това като версия на първото състезание по X-Prize, което ефективно стимулира индустрията за частни космически пътувания, или пък DARPA Grand Challenge, което породи сегашната лудост на автономните автомобили.

Победителите от Фаза I и техните проекти бяха разкрити и да, тези неща изглеждат доста странни. С имена като HummingBuzz и Blue Sparrow печелившите дизайни са асортимент от летящи колелета, пътнически дронове и някои, които се противопоставят на здравата логика. Вярно е, че всички те надминаха концепцията за jetpack или "персонален реактивен двигател", за да създадат нещо доста оригинално.

Всеки победител бе избран от група от почти 3000 участници от 95 държави, заяви говорител на Boeing. 10-те печеливши отбора идват от Латвия, Холандия, Япония, Великобритания, Тайван и Съединените щати. За Фаза II на състезанието всеки спечелил отбор ще трябва да изгради напълно функционална версия на своите лични летателни апарати и в идеалния случай да не навреди на никого в процеса.

В този контекст наградата GoFly има за цел да вдъхнови следващото поколение аерокосмически инженери.

"Наградата" GoFly "ще се превърне в привидно невъзможно предизвикателство: да създадем нещо, което е достатъчно малко за индивидуално летене, като има голяма издръжливост и нисък шум", казва Майк Хиршберг, изпълнителен директор на Vertical Flight Society.

"Въз основа на конвенционалната мъдрост всяко едно от тези предложения би било много трудно. Заедно това не изглежда възможно. И точно затова е толкова вълнуващо."

Тагове: