След като в последно време технологиите напреднаха до такава степен, че практически да позволят създаването на фотонни (т.е. захранвани от светлина) чипове, тези нови джаджи са на път да бъдат подложени на най-голямото изпитание за функционалността им - открития космос.

Американската космическа агенция NASA започна разработването на вграден фотонен модем, който ще се използва при високоскоростните лазерни комуникации между Земята и космическите кораби в ниска и геосинхронна орбита.

Агенцията вече проведе един тест през 2013 г., при който постигна рекордно висока скорост за пренос на данни, но за разлика от него новият модем ще има съвсем практично приложение и се очаква той да заработи на пълни обороти до две години след първоначалното му пускане.

Това все пак няма да стане твърде скоро, тъй като NASA прогнозира модемът да бъде качен на Международната космическа станция не по-рано от 2020 г. Първоначалният дизайн все още е доста обемист и модемът има размерите на две микровълнови печки. Въпреки това самото му въвеждане ще промени значително начина, по който космическите апарати комуникират помежду си. Така те ще могат да обменят много по-обемно съдържание, така че вместо спорадични снимки един всъдеход на Марс например ще може да върне цели видео филми. Накрая фотонният модем изисква и по-малко енергия и по-малко физическо пространство, което ще го направи приложим и за много компактни апарати.

Тази пролет Марс ще е по-ярък, отколкото в последното десетилетие

Тагове: