Голямо тихоокеанско сметище расте от години и неправителствената организация Ocean Cleanup планира да даде началото на края на този феномен догодина.

Това ще бъде вторият план на организацията, след като първото ѝ предложение за “капан за пластмаса” не се прие добре от еколозите заради притеснението, че по този начин неизбежно ще пострада и много морска флора и фауна.

В новия си вид системата ще използва плаващи по повърхността платформи от полиуретан, който едновременно е достатъчно здрав, за да издържи на мисията си, и в същото време е достатъчно гъвкав, за да се носи по океанската повърхност. В завършен вид цялата инсталация ще бъде дълга повече от 1.5 км.

Ocean Cleanup се надява, че в рамките на пет години ще намали огромното петно с 50 процента. Първите тестове ще започнат в края на тази година, а самата операция – в началото на 2018 г.

Сметището се простира на 500 морски мили от брега на Калифорния, през северната част на Тихия океан, покрай Хаваите и достига Япония. Тихоокеанското сметище се характеризира с изключително висока концентрация на пелагични пластмаси, химически утайки и други отломки, които са попаднали в сметището от тихоокеанското течение. Независимо от размера и плътността на това сметище то не може да бъде снимано от сателит. Пластмасите плават във водата на дълбочина от 1 до 100 метра.