Facebook обяви първият в света самостоятелен AI модел, който може да предвижда ефектите от комбинирането на различни лекарства, дози, прием и други медицински интервенции. Според Facebook разработеният в сътрудничество с немски учени модел може да ускори процеса на откриване на подходящата комбинация от лекарства и лечение, за да подобри прогнозата за излекуване.     

Откриването на нови комбинации от съществуващи лекарства в последните години е популярен в медицината феномен. Лекарите използват т.нар. коктейли от лекарства за персонално лечение на пациенти и борба със заболявания като рак. Откриването на ефективен метод за комбинация в дадената доза обаче е изключително трудно заради огромния брой възможности. Така например, за да открият оптималната комбинация от каталог от 100 лекарства, учените ще трябва да изпробват между 5000 и 19 000 000 000 варианта.

Алгоритъмът на Facebook генерира резултатите много бързо, като те могат да бъдат постигнат за часове, а не за години в равнение с конвенционалните методи. Освен това изкуственият интелект може да работи сам и не се нуждае от никакъв контрол.

При работата си алгоритъмът отделя, идентифицира и научава ключови параметри, като ефекта на дадено лекарство, възможни комбинации, доза, график на прием, вид на клетките и др.

Всъщност през юли 2018 г. учени от Станфорд първи създадоха AI система за моделиране ефектите от комбинации на лекарства, а след това специалисти от Харвард, IBM и MIT също разработиха такъв изкуствен интелект. Facebook обаче врява, че новият алгоритъм може драстично да увеличи процеса на откриване на подходящата комбинация.


Снимка: Pikrepo

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година