Ново научно изследване обясни защо въпреки леко блудкавия си и горчив вкус, хората трудно спират след първата бира, а започват да искат и втора. Учени откриха, че още при първата глътка от любимата бира, в мозъка се освобождава допамин, който е отговорен за центъра на удоволствието. Именно допаминът, освобождаван дори при нездравословни дейности, е отговорен за пристрастяването на наркозависими и алкохолици.

Интересното е, че в случая не става дума за допамин, освобождаван при интоксикация, а за такъв, освобождаван само при вкуса на бирата. Проведен е експеримент, в който четиридесет и девет мъже са получили впръскване на езика от любимата си бира (не повече от 15 милилитра). Сред тях имало такива, които пият рядко или никога и такива, които пият ежедневно. По време на впръскването на бирата, мозъчните вълни на участниците са изследвани на скенер. Мъжете е трябвало и да съобщят дали имат семейна предразположеност към алкохолизъм и до каква степен е увеличено желанието им да пият още в момента.

 

В изследването абсолютно при всички е наблюдавано освобождаване на доза допамин в мозъка само от вкуса на бирата, както и всички са изявили желание да пийнат още бира. При хората със семейна обремененост към алкохолизъм обаче допаминът е бил в доста по-голям размер. В бирата има химикали, които предават невронни сигнали към мозъка, каращи ни след първата да искаме втора и трета.