Според нов сателитен анализ крайбрежните ледници на Антарктида отделят айсберги по-бързо, отколкото природата може да възстанови разпадащия се лед, удвоявайки предишните оценки за загубите от най-голямата ледена покривка в света през последните 25 години.
Първото по рода си проучване, ръководено от изследователи от Лабораторията за реактивни двигатели на NASA (JPL) близо до Лос Анджелис и публикувано в списание Nature, поражда нова загриженост за това, колко бързо изменението на климата отслабва плаващите ледени шелфове на Антарктида и ускорява издигането на световните морски нива.

Ключовото заключение на проучването е, че нетната загуба на антарктически лед от крайбрежни ледникови парчета, които се отцепват в океана, е почти толкова голяма, колкото нетното количество лед, за което учените вече знаеха, че се губи поради изтъняване, причинено от топенето на ледените редове отдолу от затоплящите се морета.

Взети заедно, изтъняването и отцепването са намалили масата на ледените рафтове на Антарктика с 12 трилиона тона от 1997 г. насам, което е двойно повече от предишната оценка, заключава анализът.

Нетната загуба на ледената покривка на континента само от отцепването през последния четвърт век обхваща близо 37 000 квадратни километра, което е площ почти с размера на Швейцария, според учения от JPL Чад Грийн, водещ автор на изследването.

„Антарктида се разпада по краищата си“, казва Грийн в съобщението на NASA за откритията. „И когато ледените тераси намаляват и отслабват, масивните ледници на континента са склонни да ускоряват и увеличават скоростта на глобалното покачване на морското равнище.“

Последствията могат да бъдат огромни. Антарктида притежава 88% от потенциала на морското равнище от всички ледове в света, предупреждава той.

Ледените рафтове, постоянните плаващи слоеве от замръзнала сладка вода, прикрепени към сушата, отнемат хиляди години, за да се образуват, и действат като опори, задържащи ледниците, които иначе лесно биха се плъзнали в океана, причинявайки издигане на моретата с опасни последици.

Снимка: Unsplash

Виж още: Странни дупки на океанското дъно - портал към мистериозен свят?