Най-мощният в света скенер за ядрено-магнитен резонанс направи първите си изображения на човешки мозък, достигайки ново ниво на прецизност, което се надяваме да хвърли повече светлина върху нашите загадъчни умове - и болестите, които ги преследват. Изследователи от френската Комисия по атомна енергия за пръв път използват машината за сканиране на тиква през 2021 г. Наскоро обаче здравните власти им дадоха зелена светлина за сканиране на хора.

През последните няколко месеца около 20 здрави доброволци станаха първите, които влязоха в пазвата на машината за магнитно-резонансна томография (МРТ), която се намира в района Plateau de Saclay южно от Париж, където се намират много технологични компании и университети.

"Наблюдаваме ниво на прецизност, което никога досега не е било достигано", казва Александър Виньо, физик, работещ по проекта.

Магнитното поле, създадено от скенера, е с мощност 11.7 тесла - мерна единица, наречена на името на изобретателя Никола Тесла. Тази мощност позволява на машината да сканира изображения с 10 пъти по-голяма прецизност в сравнение с магнитно-резонансните томографи, които обикновено се използват в болниците и чиято мощност обикновено не надвишава три тесла.

На компютърен екран Виньо сравнява изображенията, направени от този мощен скенер, наречен Iseult, с тези от нормален МРТ.

"С тази машина можем да видим малките съдове, които захранват мозъчната кора, или детайли от малкия мозък, които досега бяха почти невидими", каза той.

Министърът на научните изследвания на Франция Силви Рето, която е физик, заяви, че "точността е трудна да се повярва".

"Това първо постижение в света ще позволи по-добро откриване и лечение на мозъчни патологии", казва тя.

В цилиндър, дълъг и висок пет метра, машината помещава 132-тонен магнит, захранван от бобина с ток от 1500 ампера. Има 90-сантиметров отвор, в който могат да се вмъкнат хора. Дизайнът е резултат от две десетилетия изследвания, проведени в партньорство между френски и германски инженери. Съединените щати и Южна Корея работят върху подобни мощни машини за ядрено-магнитен резонанс, но все още не са започнали да сканират изображения на хора.

Една от основните цели на подобен мощен скенер е да се усъвършенства разбирането ни за анатомията на мозъка и за това кои области се активират, когато той изпълнява определени задачи. Учените вече са използвали магнитно-резонансни томографи, за да покажат, че когато мозъкът разпознава определени неща - като лица, места или думи, - отделни области на мозъчната кора се задействат.

Използването на мощността на 11.7 тесла ще помогне на екипа да "разбере по-добре връзката между структурата на мозъка и когнитивните функции, например когато четем книга или извършваме изчисления", казва Никола Булан, научен ръководител на проекта.

Снимка: Unsplash

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)