След като американските компании вече имат право да задържат ресурсите, открити на астероиди, сега Европа тръгва по същия път.

Люксембург стана първата държава в ЕС, която прие закон, разрешаващ да задържат ресурсите, открити на астероиди и други обекти в околоземна орбита с единственото изискване те да са получили разрешение за съответната мисия и да спазват международното право. Това не позволява на всеки да предявява претенции към космически ресурси, а просто уточнява къде ще попаднат ресурсите, когато пристигнат на Земята. Законът ще влезе в сила в началото на 2017 година. Повечето европейски страни не предлагат такова ниво на правна защита, но реално това не им се налага, защото ползват Люксембург като изходна база за тази дейност. Така новото решение може да стимулира бизнеса с космически ресурси на целия континент.

Към момента Люксембург вече води преговори с 20 космически компании като Deep Space Industries и Planetary Resources, припомня Engadget. В замяна на това, че ще работят в Люксембург, те ще получат финансови облекчения и помощи. Очаква се първите операции по събиране на ресурси от Космоса да започнат към 2020 година.

Виж още: Джеф Безос: Не ни е нужен резервен план, трябва да запазим Земята