Учени от Института по нанотехнологии към Техническия университет "Делфт" в Холандия изработиха най-малкия твърд диск в света, използвайки система за съхранение на информация, където един бит данни се създава с позиционирането на един атом хлор.

В момента уникалното изобретение официално е най-малкият подобен уред за съхранение на информация, макар че, ако съдим по темповете, с които се развиват нанотехнологиите, това постижение сигурно няма да се задържи дълго, пише Slash Gear. Според един от учените, използвайки този метод, цялата световна литература може да се запише на носител с размерите на пощенска марка.

Степента на компресия, която учените са постигнали, позволява записването на 500 терабита върху един квадратен инч, което е 500 пъти повече от един обикновен твърд диск. В този случай позицията на атомите е тази, която определя съхраняването на данните; самите атоми се позиционират с помощта на мощен телескоп. Съществуват две позиции, като едната означава 1, а другата е 0. Всеки един блок от тези атоми съдържа 64 бита и има маркер, вдъхновен от стандартните QR кодове, с чиято помощ учените знаят къде в слоя трябва да стои този блок.

За разлика от предни подобни опити новият метод се счита за по-стабилен, тъй като придава структура на атомите.

Виж още: Това невидимо наметало скрива предметите, като ги кара да изглеждат плоски

Тагове: