До момента човечеството все още е далеч от онази форма на невидимост, която познаваме от приказките и фантастичните истории, но група английски учени от университета "Кралица Мери" в Лондон са доста по-близо до създаването на практична версия благодарение на законите на физиката и науката като цяло.

Те са разработили покритие, което използва отразителен материал от наночастици, който намалява електромагнитното излъчване на даден обект. В крайна сметка това покритие кара извитите повърхности да изглеждат плоски и електромагнитните вълни се предават свободно така, сякаш там практически няма предмет.

"Дизайнът се базира на трансформативната оптика - концепцията, която е научната идея зад мита за невидимото наметало", казва проф. Янг Хао от Факултета по електронно инженерство.

Каквото и да било приложение в реални условия все още е доста далеч, но когато това стане, "покривалото" няма да се използва само за прикриване. То би могло да позволи на антени с неправилна форма да работят точно толкова добре, колкото и тези с прави линии.

Но пък наметало невидимка наистина звучи като едно от най-готините приложения, нали?

Виж още: Тази татуировка може да разчита емоциите ви

Тагове: