Красотата може да бъде открита във всички форми, но със сигурност природата е мястото, където може да бъде най-често срещната. От Livescience са направили класация за най-удивителните научни снимки за отминалата седмица. 

 

Красотата на Слънцето. През изминалата седмица е имало три мощни слънчеви изригвания от клас X (най-висока степен). Първото от тях е определено като X1.0, второто X2.2 (два пъти по-мощно от X1.0), а третото – X1.5. И трите изригвания са станали от лявата страна на Слънцето, съобщават от NASA.

 


Красиви кремъчни водорасли. За времето, за което ще прочетете този текст, поемате приблизително 2 литра кислород. Около 20% от него идва от фотосинтезата на кремъчните водорасли – най-важните малки организми, за които много хора не са чували. Те са изключително малки – на върха на игла могат да се съберат между 5 и 10 от тях. Не трябва да се подлъгваме от размера им, тъй като тези малки едноклетъчни водорасли имат сериозна роля в поддържането на земната екосистема. Те са важни участници във въглеродния и кислороден кръговрат и важна част от морската хранителна система.

 

 

Пълнолуние. Да, вчера беше петък 13-и, а Луната беше страхотна. Въпреки че постоянно циркулират мнения, според които естественият спътник на Земята може да подтикне хората към престъпления, да предизвика преждевременни раждания и да наруши психичното състояние на някои жители на планетата ни, изследванията отхвърлят тези спекулации.

 

 

Морско чудовище. Новооткрити следи в Китай потвърждават съществуването на хищни влечуги, които са обитавали океаните по времето на динозаврите. Морските зверове са използвали движения, наподобяващи гребане, за да преследват жертват си. Следите са от зверове, наречени нотозаври. Те са били господарите на океаните през триаския период. Откритието поставя край на дълъг спор за начина, по който древните морски зверове са плували според Майкъл Бентон, палеонтолог от Бристолския университет.

 

 

Най-сладките пингвини. От последния ледников период пингвините се помещават в Антарктика, където климатът е подходящ за улов на храна и размножаване. За съжаление температурните изменения са твърде скоростни и вредят на източниците на храна за тези симпатични животни.

 

 

Айсберг в Горното езеро? Въпреки че в района на Големите езера (Северна Америка) започва да се усеща лятото, все още могат да се видят айсберзи, носещи се в Горното езеро.

 

 

Сияния във Вермонт, САЩ

 

 

Водопадите Брукс са едно от най-подходящите места в света, ако искате да наблюдавате лова на кафявите мечки.

Вижте: Живот под купол: Нов проект поставя Пекин в балон