НАСА избра SpaceX, Blue Origin и Dynetics, за да проектират и изградят три лунни системи за кацане, които могат да изведат хората на повърхността на Луната. Трите компании ще работят върху дизайна си през следващата година и в крайна сметка НАСА ще избере един кораб, който да заведе първата жена и следващия мъж на лунната повърхност.

Тези кораби са критична част от програмата "Артемида" - инициативата на агенцията да изпрати хората на Луната до 2024 г. През 2019 година вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предизвика НАСА да ускори плановете си да се върне на Луната и тя да работи усилено, за да направи това. През последното десетилетие НАСА разработва гигантска ракета в открития Космос, известна като Space Launch System, и капсула за екипажа, наречена Orion, за да отведе хората в дълбокото космическо пространство. Най-голямото липсващо парче от уравнението беше сонда, която да отведе хората до Луната.

НАСА възложи договори за лунно кацане на трима конкуренти. Договорите са на стойност общо 967 милиона долара и ще продължат 10 месеца, докато компаниите усъвършенстват дизайна си. През февруари 2021 година НАСА ще реши кои компании ще изпълняват демонстрационни мисии и в крайна сметка ще изпратят своите кораби в Космоса. След това НАСА ще снабди ракетите, необходими за изстрелване на корабите на Луната.

Виж още: Колите на Tesla с най-много пробег по пътищата на Острова

Тагове: