На 16 февруари в 10:05 AM ET, SpaceX успешно стартира своята пета партида от интернет сателити Starlink чрез ракета Falcon 9. За съжаление, обаче, не успя да приземи бустера на ракетата по план.

Бустерът се очакваше да кацне на кораб, наречен "Разбира се, че все още те обичам", приблизително 8 минути и 24 секунди след изстрелването. Вместо това, бустерът направи "меко кацане" в океана.

SpaceX е станал доста добър при приземяване и повторно използване на своите бустери, но това не е първият път, когато губи такъв в дълбините. През 2018 г. ядрото на бустер потъна в океана. През април компанията успя да разтовари три подсилващи машини Falcon Heavy, но ядрото, което се приземи на "Разбира се, че все още те обичам", падна от кораба на дрона на връщане към сушата. След това, през юни 2019 г., два странични бустера се приземиха успешно в Кейп Канаверал, но централният такъв е пропуснал кораба с няколко метра.

Все пак, бустерът, използван онзи ден, счупи рекорда на SpaceX за най-бърз и точен "обрат". Предишният рекорд на компанията за бустер повторна употреба беше 72-дневен обрат през 2018. SpaceX увеличава разгръщането Starlink, като ще се опита да намали времето за обрат на буустъра отново.

Виж още: Термичните пасти – какво представляват и как могат да помогнат на конзолата, компютъра или видеокартата ви да работят по-добре? 

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове: