Легендарният "Конкорд" вече е в миналото, но идеята за самолет, който е едновременно супербърз и свръхтих, продължава. NASA и американският военен гигант Lockheed Martin се договориха за създаването на подобен летателен титан, който да е по-бърз от скоростта на звука, но не по-шумен от "затварящата се врата на кола".

За целта космическата агенция ще плати 248 милиона долара, които ще отидат за изработването на един-единствен прототип. Наречен просто X-plane, той трябва да е готов до края на 2021 г.

Сред планираните параметри са скорост 1512 км/ч при височина 16 километра и звук не повече от 75 децибела. За сравнение при "Конкорд" този параметър бе 90.

Преди дни Lockheed Martin получи патент за технология, която може да промени изоснови процесите по ядрен синтез, като иновативните реактори могат да бъдат пригодени за използване и при конструирането на бойни самолети. Ако такъв реактор наистина бъде създаден, самолетът, оборудван с него, би могъл да лети толкова дълго, колкото е нужно, без да се налага да презарежда и без това да създава какъвто и да било риск за потенциална ядрена авария.

Безшумният свръхзвуков самолет е вторият подобен проект на NASA, след като наскоро агенцията показа за първи път модел на бъдещия хиперзвуков самолет Х-43А, който ще бъде най-бързото транспортно средство на планетата за граждански цели. Първият безпилотен модел на самолета ще бъде изпробван в средата на май, като ще прелети само трийсетина километра с тягата на своите двигатели и след 10 секунди ще се разбие в Тихия океан.

NASA твърди, че самолетът ще може да надвишава 10 пъти скоростта на звука, която е около 1200 км/ч. Теоретически той ще може да обиколи Земята над екватора за 4 часа, а полетът от Америка до Европа ще трае по-малко от час.

Тагове: