За да отпразнува десетата годишнина на космическия телескоп "Ферми", NASA именува 21 нови гама-съзвездия. И имената са, меко казано, некосмически. Вземете например съзвездието "Хълк", което е кръстено на едноименния герой от комиксите на Marvel.

Но това не е никак случайно.

Новите съзвездия не са базирани на звезди, а на гама-лъчите, наблюдавани от телескопа "Ферми". И имайки предвид, че Брус Банър става Невероятния Хълк след облъчване с гама-радиация, някак си изглежда супер естествено едно такова съзвездие на бъде кръстено на него.

"Гама-лъчите са най-силната форма на светлина. Те имат достатъчно мощност, за да се превърнат в материя при правилните условия - трансформация, която Брус Банър и Хълк със сигурност ще харесат", обяснява закачливо космическата агенция.

Зеленият гигант не е единствената препратка към популярната култура, която NASA прави. Друго съзвездие от гама-лъчи е кръстено на Мьолнир, могъщия чук на Тор. Откриваме още едно, кръстено на Тардис от Doctor Who, както и друго, което носи името на кино чудовището Годзила.

"Специалното оръжие на Годзила е един изпепеляващ огнен лъч, който прилича на избухванията на гама-лъчите, свързвани с черните дупки", продължава NASA, която очевидно добре е научила домашното си.