Две току-що идентифицирани планети могат теоретично да поддържат живот, заключава NASA. Открити благодарение на космическия телескоп "Кеплер", двете нови планети се намират на около 181 светлинни години от Земята, пише Slash Gear.

Те са част от общо четири планети, определени от агенцията като "обещаващи", защото отговарят на основните критерии за животоподдържаща среда, включително имат и скалиста повърхност.

Планетите са между 20 и 50 процента по-големи от Земята, като две от тях са прекалено горещи, но останалите две имат температура в границите на това, което е необходимо, за да има водата течна форма. Планетите се намират до звездата K2-72 и съответно са наречени K2-72c и K2-72e. За първата се смята, че е около 10 процента по-топла от Земята, докато втората е с около 6 процента по-хладна.

Дори и с подобни прилики, ако на двете планети съществува живот, той би се развил значително по-различно от условията, от които имаме ние, най-малкото защото самата звезда е по-малка и по-слаба от Слънцето. Една година на планетите би варирала от 15 до 24 земни дни.

Учените предполагат, че с извеждането на новия космически телескоп "Джеймс Уеб" през 2018 г. те ще могат да получат много по-точна представа за такива планети и да ги изследват значително по-подробно.

Виж още: Астрономи изготвиха огромна карта на 1.2 милиона галактики

Тагове: