Blue Origin планира да лети с изцяло женски екипаж до суборбиталния Космос през следващата година според доклад в The Wall Street Journal.

Новината идва от Лорън Санчес, приятелката на основателя на Blue Origin Джеф Безос. Санчес говори с вестника за статия, която беше публикувана в сряда (25 януари), разкривайки, че тя планира да ръководи мисията от шест души на борда на суборбиталното превозно средство New Shepard на Blue Origin.

Не знаем самоличността на останалите пет пътници, но Санчес каза пред The Wall Street Journal, че те ще бъдат „жени, които променят света, които са въздействащи върху ежедневието и имат послание за изпращане“.

На този етап датата на изстрелване не е известна, но Санчес, която самата е медийна личност и обучен пилот на хеликоптер, каза, че се надява да лети до началото на следващата година.

Blue Origin е стартирала досега шест суборбитални мисии с екипаж, всички от които успешни, с повторно използваемия New Shepard, който се състои от ускорител на първа степен и капсула за екипажа. Първият от тези полети, който стартира през юли 2021 г., изпрати до ръба на земната атмосфера самият Безос с още трима души, включително брат му Марк и пионера на авиацията Уоли Фънк.

Вторият полет с екипаж на New Shepard през октомври 2021 г. също изведе четирима души до последната граница. Следващите четири мисии с екипаж обаче използваха и шестте места на превозното средство. Последният пътнически полет на New Shepard се проведе през август 2022 г. Месец по-късно превозното средство New Shepard на Blue Origin с полезен товар, RSS H.G. Wells, претърпя повреда по време на автономна изследователска мисия, което доведе до загуба на бустера. (Различна машина на име RSS First Step се използва при туристическите мисии на компанията.)

Аварийната система на RSS H.G. Wells работи както е проектирано, изстрелвайки капсулата далеч от опасност; тя се приземи безопасно с парашути.

New Shepard не е летял нито с екипаж, нито без след този инцидент, който все още остава в процес на разследване. Blue Origin все още не е разкрила какво е причинило аномалията.

Полетите на New Shepard са кратки и продължават само около 11 минути от излитането до кацането на капсулата. Пътниците изживяват няколко минути безтегловност и виждат Земята на фона на чернотата на Космоса.

Снимка: Blue Origin

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания