Очаква се астероид, който може да е по-висок от Айфеловата кула, да профучи до Земята през следващия месец.

Огромната космическа скала е класифицирана от NASA като "потенциално опасна", въпреки че се очаква да премине на безопасно разстояние. Космическата агенция обикновено определя дали астероидът е опасен, като изследва неговия размер и разстояние от нашата планета.

Известен като 2021 KT1, астероидът ще направи "близък подход" към Земята на 1 юни около 10:24 часа според НАСА.

Думата "близък" е относително понятие в космически план. Смята се, че разстоянието, на което скалата действително ще премине покрай Земята, е около 4.5 милиона мили. Въпреки че това е приблизително 19 пъти разстоянието между Земята и Луната, НАСА все още разглежда прохода в неговия лист с данни за близките подходи.

Той ще прелети покрай Земята със скорост от около 40 000 км/ч. Това е 20 пъти повече от скоростта на куршум от пушка.

НАСА изчислява, че размерът на астероида е между 492 фута и 1082 фута в диаметър. Това е приблизително размерът на три футболни игрища от НФЛ, взети заедно.

Но според Центъра за изследване на обектите на Земята на агенцията това не е основна причина за безпокойство. "Никой не бива да бъде прекалено загрижен за въздействието на астероид или комета на Земята", се казва в публикация на уебсайта му. "Заплахата за всеки човек от автомобилни катастрофи, болести, други природни бедствия и редица други проблеми е много по-голяма от заплахата от небесен обект."

Въпреки това той уточнява, че шансовете нашата планета да бъде ударена от астероид един ден са малки, но никога нулеви.

Снимка: Peter Carril/ESA

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт