Преди милиарди години нашата Слънчева система може да е имала невероятно близка среща с друга преминаваща звезда. Както е описано в две нови изследвания, публикувани в списанията Nature Astronomy и The Astrophysical Journal Letters, звездното прелитане може да обясни загадъчните орбити на някои обекти в нашата Слънчева система като малки небесни тела, които се намират в нейните външни граници, и дори някои от странните луни на нашите планетни съседи.

Срещата трябва да е била невероятно близка. Въз основа на резултатите от изследването се оказва, че непостоянната звезда се е доближила на 110 астрономически единици от Слънцето (AU), или 110 пъти повече от разстоянието между Слънцето и Земята. Като перспектива това приближава звездния посетител до Земята повече, отколкото е сегашното разстояние на междузвездната сонда „Вояджър 1“, която от изстрелването си през 1971 г. е успяла да измине 164 AU от нашата планета.

Като се има предвид, че най-близката известна днес звезда - Проксима Кентавър - е все още на повече от четири светлинни години от нас, това е доста драматичен близък сблъсък и според изследователите би било необходимо такова смущение, за да се обяснят хаотичните орбити на небесните тела в една пренебрегвана част от нашата Слънчева система извън обсега на най-външната планета Нептун.

„Много от тези т.нар. транснептунови обекти се движат по ексцентрични орбити, които са наклонени спрямо общата орбитална равнина на планетите в Слънчевата система“, казва водещият автор на изследванията Сузане Пфалцнер, астрофизик от Forschungszentrum Jülich в Германия, в изявление.

Казано по-просто, орбитите на тези обекти имат необясним наклон. За да проверят дали гравитацията на междузвезден пришълец би могла да бъде причина за това, изследователите провеждат над 3000 компютърни симулации.

Резултатите съвпадат с хипотезата им - и не само. Това не само може да обясни два от най-странните транснептунови обекта, които имат ретроградни орбити - което означава, че обикалят в обратна посока на всички планети в Слънчевата система - но и да свърже изключително далечната планета джудже Седна, която в най-далечната си точка се намира на невероятните 937 AU от Слънцето.

„Най-доброто съвпадение за днешната външна Слънчева система, което открихме с нашите симулации, е звезда, която е била малко по-лека от нашето Слънце - около 0.8 слънчеви маси“, казва в изявлението съавторът на изследванията Амит Говинд, който е и астрофизик. Тя би се доближила до „малко по-малко от четири пъти разстоянието до най-външната планета Нептун“.

Също така срещата може да обясни и някои от неправилните луни на Слънчевата система, включително луната на Сатурн Фийби, чиято орбита е ретроградна и необичайно отдалечена. Съседните газови и ледени гиганти Юпитер и Нептун също са пълни с такива луни.

Според тази хипотеза неправилните луни някога може да са били транснептунови обекти, изтласкани във вътрешността на планетата от преминаваща звезда.

„Някои от тези обекти може да са били уловени от планетите гиганти като луни“, казва Симон Цварт, съавтор на изследването в Nature Astronomy. „Това би обяснило защо външните планети на нашата Слънчева система имат два различни вида луни.“

Всичко това може да отбележи един вълнуващ епизод от историята на нашата Слънчева система, който досега е оставал пренебрегнат - ако се окаже истина.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нов ИИ модел се научи как да симулира Super Mario Bros. от видеозаписи