Обикновено когато SpaceX изпраща космически кораб Crew Dragon в орбита, той се насочва към МКС, за да достави астронавти и товари. Наскоро компанията обяви, че ще изведе в орбита първия в света изцяло цивилен екипаж, и определи датата на изстрелване още през септември. Сега се появиха някои нови подробности за космическия кораб и как ще живее цивилният екипаж, докато е на борда, и те са много интересни.

Оказва се, че екипажът на борда на Crew Dragon ще има най-добрата гледка от банята, която можете да поискате. Тя ще бъде невероятна, защото SpaceX замени нормалния докинг конектор в носа на капсулата с купол. Тоалетната се намира в този купол и завесата разделя човека, който трябва да върши работата си, от останалата част от екипажа.

Това означава, че докато цивилните астронавти използват съоръжението, те ще могат да се взират към Земята и в дълбокия Космос. Описана като първата космическа тоалетна с 360-градусов изглед според командира на мисията Джаред Исаакман, пътниците ще могат да гледат през прозореца, докато се облекчават. Исаакман е милиардер предприемач и пилот, закупил четири места в капсулата на SpaceX за първата цивилна мисия в Космоса.

Мисията е първата, в която няма професионални астронавти на борда. Исакман казва, че на борда така или иначе няма много личен живот и очевидно тоалетната не е проектирана целенасочено, за да има невероятна гледка, а просто се намира на мястото, където е куполът. Мисията е наречена Inspiration4 и може да започне още на 15 септември.

Очаква се екипажът да обикаля Земята на височина, по-голяма от МКС, в продължение на три дни и да провежда експерименти, докато е в орбита.

Снимка: SpaceХ

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера