Кодът на интернет на бъдещето може да бъде написан от ботове, но дали това ще го направи по-добър или по-лош? Експерти от Копенхагенския институт за изследвания на бъдещето (CIFS) повдигат въпроси относно генерираното от AI съдържание и как то може да доминира в метавселената и други цифрови места.

Експертът от CIFS Тимъти Шоуп изчислява, че 99% до 99.9% от съдържанието в интернет ще бъде генерирано от AI между 2025 до 2030 г., особено ако модели като GPT-3 на OpenAI постигнат по-широко приемане.

„Интернет би бил напълно неузнаваем“, каза Шоуп.

С напредването на неговите възможности идеята е, че AI може да започне да генерира цели онлайн светове, заедно с всички неща, които ги обитават – да не говорим за всички онлайн материали, които в момента се правят предимно от хора.

„По-рано тази година OpenAI пусна DALL-E, който използва версия на GPT-3 с 12 милиарда параметри, за да интерпретира въвеждането на естествен език и да генерира съответни изображения“, пише на свой ред Софи Хвитвед от същия институт. „DALL-E вече може да създава изображения на реалистични обекти, както и обекти, които не съществуват в реалността.“

По своята същност не е непременно лошо AI да генерира уеб съдържание. На теория тяхната работа може да изгради виртуални светове, които са по-приобщаващи за неща като пол, раса и култура. А програми като Codex, за които Хвитвед казва, че помага на програмисти в GitHub да създават до 30 процента от кода си, като пишат само на прост човешки език, могат да отворят нови творчески сфери за много повече хора.

Това обаче ще изисква широко преструктуриране на настоящата реалност на AI, за който в момента е широко известно, че възпроизвежда пристрастията на своите създатели - и това е, без да се страхуваме, че ще започне да пълни мрежата с неограничени количества целенасочена дезинформация.

Въпреки това, ако има начини да направим интернет по-добро, по-безопасно място с по-малко работа, не можем да измислим причина да не опитаме добре регулирана и балансирана система, която използва силата на усъвършенствания AI.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Създаденото от AI изкуство не е защитено от авторски права